Eng­lish Por­tuguês Español

Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στον Τοκετό αποτελεί την ευκαιρία να ακουστούν δυνατά φωνές από ολόκληρο τον πλανήτη σε θέματα που αφορούν την προώθηση του φυσικού τοκετού. Η Διεθνής Εβδομάδα  για τον Σεβασμό στον Τοκετό (Inter­na­tion­al Week for Respect­ing Child­birth IWRC) πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Μάιο.

 

Για φέτος, το 2011, έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα από τις 15 έως τις 22 Μαΐου. Το θέμα της φετινής Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στον Τοκετό, είναι: «Τοκετός όπου τον επιθυμείτε, με τον τρόπο που τον επιθυμείτε και με τους ανθρώπους που θέλετε κοντά σας».

 

Βασικός πυρήνας της πρωτοβουλίας αυτής είναι η κοινή ανησυχία για την εχθρική αντιμετώπιση των μαιών που κάνουν τοκετούς στο σπίτι ή που προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες στα μαιευτήρια, προωθώντας τον φυσικό τοκετό. Τα πρόσφατα περιστατικά παραπέμπουν σε «κυνήγι μαγισσών» άλλων εποχών, ενώ φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε πληροφόρηση και υποστήριξη στους γονείς που κάνουν επιλογές ασύμβατες με τα συνηθισμένα «υπερ-ιατρικοποιημένα» πρωτόκολλα των μαιευτηρίων, κι ενώ επιλέγουν πιο φυσικές διαδρομές, συναντούν μονοπάτια γεμάτα δυσκολίες.

 

Κάθε χρόνο, στην Διεθνή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στον Τοκετό, προτείνονται ιδέες και στόχοι δράσεις, ανάλογα με το θέμα. Στη συνέχεια, μεμονωμένα άτομα ή ομάδες αναλαμβάνουν την σταδιακή υλοποίηση των δράσεων, αξιοποιώντας το υλικό που έχει συγκεντρωθεί συλλογικά και βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: αφίσες, φάκελοι αρχείων, φυλλάδια, κλπ. Ανάλογα με τον χρόνο και τον βαθμό δέσμευσης των ατόμων και των ομάδων που ασχολούνται, μπορούν να οργανωθούν μια σειρά από δραστηριότητες, με σχετικά μεγάλο εύρος: εκθέσεις, συναντήσεις, συνέδρια, κλπ.

 

Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στον Τοκετό οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2004, από την «Alliance française pour laccouche­ment respecté» (AFAR), μια γαλλική, μη κερδοσκοπική κοινότητα, χωρίς δεσμεύσεις σε φιλοσοφικές, ιατρικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαδρομές σκέψης. Από το 2011, τον συντονισμό της Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στον Τοκετό αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό (Euro­pean Net­work of Child­birth Asso­ci­a­tions -ENCA).

 

Σύντομα θα ενημερωθείτε από εδώ για τις ελληνικές δράσεις στη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στον Τοκετό, από 15 έως 22 Μαΐου 2011. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε σύντομα την ιστοσελίδα.

Catégories : smar.archives

0 commentaire

Laisser un commentaire

Emplacement de l’avatar

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.